הסכם ממון 2024 | מדריך כל על כל זכות בהסכם ממון

עריכת הסכם ממון אף פעם אינה החלטה נעימה או פשוטה ודאי לא לזוג שזה עתה החליט להתחיל את חייו יחד. ואולם שמעו להמלצות של עורכי דין אשר נכוו כאשר לא ערכו הסכמי ממון ללקוחותיהם ותבינו מדוע עריכת הסכם ממון בפרק ב' הפכה להיות כה פופולרית.

אישור הסכם ממון על ידי נוטריון

מדוע יש לאשר הסכם ממון? היכן ניתן לעשות זאת? ולמה אישור הסכם ממון על ידי נוטריון היא האפשרות המיטיבה ביותר? כל התשובות לשאלות אלו ועוד, במאמר זה.

מהו הסכם ממון ומי יכול לאשר אותו?

הסכם ממון הוא מסמך רשמי וחוקי שנחתם בין בני זוג, שמטרתו להבהיר מהי צורת ההתנהלות הכלכלית עליה שניהם מסכימים אם יגיע יום ובו יחליטו להיפרד. ההוראות עליהם חתמו בני הזוג במסגרת הסכם הממון שלהם, יגברו על ההוראות המפורטות בחוק יחסי ממון (כמובן רק אם הוא נערך ואושר באופן חוקי). ההוראות האלו מסדירות את חלוקת הרכוש, הממון הזכויות הכלכליות והנכסים ככל וישנם בין בני הזוג לכשייפרדו.

ניתן לאשר הסכם ממון לאחר הנישואין בבית משפט או בבית דין רבני. לאחר אישור הערכאה השיפוטית שנבחרה, ההסכם יקבל תוקף של פסק דין. היותו של ההסכם המאושר פסק דין מבהירה גם את דרך אכיפתו.

הסכם שנערך ונחתם לפני הנישואין יכול לעבור אימות ואישור על ידי בית המשפט לענייני משפחה או רשם הנישואין (על פי חוק יחסי מון בין בני זוג 1983). ישנה אפשרות נוספת שהיא אישור הסכם הממון על ידי נוטריון מוסמך או אצל רשם הנישואין.

מדוע מומלץ לפנות לנוטריון עבור אישור הסכם ממון?

ישנם מספר יתרונות שבני זוג יכולים ליהנות מהם אם יחליטו לאשר את הסכם הממון שלהם אצל נוטריון מוסמך. הנה כמה מהם:

  • נוטריון מוסמך הוא עורך דין לענייני משפחה שיוכל מעבר לאישור ההסכם, גם לייעץ לבני הזוג בעניין תוכנו והשלכות כל הסעיפים. זוהי אפשרות שלא ניתנת בבית המשפט.
  • את תוכן ההסכם ניתן לשנות במהלך פגישה עם הנוטריון בטרם אישורו, אפשרות נוספת שלא ניתנת בבית המשפט.
  • כאשר מאשרים הסכם ממון בפני בית משפט לענייני משפחה, ולא בפני נוטריון, אם בני הזוג יחליטו במעמד אישור ההסכם בבית המשפט לשנות את אחד הסעיפים, הם ייאלצו להגיע לדיון חדש במועד אחר.
  • פגישה לאישור הסכם ממון בית המשפט הוא אירוע שלעיתים יש להמתין אליו זמן רב, בעוד שנוטריון יוכל במקרים מסוימים לקבל אתכם בקבועי זמן קצרים מאוד.
  • אגרת בית המשפט לאישור הסכם ממון עומדת על סכום יקר יותר מאשר עלות ההליך בעזרתו של נוטריון מוסמך.
  • דיון רשמי בבית המשפט עלול להיות מנוכר ומלחיץ, בעוד שפגישה לצוות אישור הסכם ממון במשרדו של נוטריון היא אירוע נעים ופשוט יותר להכלה.

כמה עולה אישור נוטריון להסכם ממון בשנת 2023?

כל הליך שמתבצע במסגרת שירותיו של נוטריון, מתומחר על ידי משרד המשפטים על ידי מחירון הנוטריון. בכל שנה עובר המחירון תיקוף ועל כן מומלץ להתעדכן במחירון האחרון בטרם כל הליך שתצטרכו לבצע. המחירים של המסמך הזה מחייבים ונוטריון לא יוכל לגבות מכם מחיר גבוה יותר משצוין במחירון.

בשנת 2023, מחיר אישור הסכם ממון על פי מחירון הנוטריון הוא 394 ₪ פלוס מע"מ, כאשר יצירת עותקים נוספים מתומחרת בתוספת של 68 ₪ לכל עותק.

מה תפקידיו של הנוטריון בעריכת הסכם ממון

נוטריון יוכל לסייע לכם בהרבה מאוד הליכים ובקשות מעבר לאישור הסכם ממון לפני הנישואין. על פי חוק, נוטריון יכול גם לאמת מסמכים רשמיים ותרגומים, לאמת חתימה על ייפויי כוח, להפיק תצהיר נוטריון, לערוך צוואה בפני נוטריון ועוד. מומלץ לבחור לצרכים אלו ונוספים נוטריון מומלץ המחזיק בחוות דעת חיוביות כדי להבטיח שהליכים בירוקרטיים כמו אלו ואחרים יתבצעו באופן המקצועי, היעיל והשירותי ביותר.

שאלות ותשובות בנושא הסכמי ממון

שאלה האם הסכם ממון חייב אישור בית משפט?

אישור הסכם ממון לפני הניושאין מחייב אישור אצל נוטריון או בית המשפט. לאחר הנישואין אישור הסכם ממון מחייב בית משפט לענייני משפחה.

אישור הסכם ממון ידועים בציבור

אישור הסכם חיים משותפים לידועים בציבור אינו נדרש לאישור בית משפט וניתן לאמת אותו באימות חתימה אצל נוטריון

הסכם ממון נוטריון או בית משפט מה עדיף?

פירטנו במאמר יתרונות רבים לאישור הסכם ממון בפני נוטריון. יחד עם זאת, הבחירה מצויה בידיכם ואתם יכולים לפנות גם לבית משפט.

אישור הסכם ממון לפני נישואין

כעורכת דין לענייני משפחה ונוטריונית אני ממליצה ללקוחותיי לערוך הסכם ממון בטרם נישואינם. מוטב להסדיר את העניינים הממוניים בנחת לפני החתונה

האם הסכם ממון חייב אישור בית משפט

הסכם ממון לפני נישואין אפשר לערוך אצל נוטריון או בית משפט לענייני משפחה. לאחר הניושאין רק בבית המשפט

חוק יחסי ממון

חוק יחסי ממון קובע כי כל הנכסים שנצברו במהלך חיי הנישואין, נחשבים באופן אוטומטי כנכסים משותפים, גם אם הם שייכים או רשומים רק על שם אחד מבני הזוג, למעט נכסים שהוחלט כי יוחרגו מגדר מסת הנכסים המשותפת. בהסכם ממון אשר נערך אצל נוטריון מוסמך ניתן להחליט להחריג כל נכס שתרצו. נכסים אלה יכולים להיות נכסי מקרקעין, חסכונות, ניירות ערך, כלי רכב וכדומה.

למרות האמור לעיל, יש נכסים שלא ייחשבו משותפים, וההסדר לא חל עליהם, גם אם הגיעו לידי אחד הצדדים במהלך הנישואין, נכסים אלה הינם נכסים שהגיעו בירושה ונכסים שהגיעו בשל גמלה אגב נכות.

משרד רחל שחר העוסק בדיני משפחה כהתמחות עיקרית מתמחה בעריכת הסכמי ממון מקצועיים, אשר מחוברים לפסיקה העדכנית ביותר בתחום הסכמי ממון. עורכת דין רחל שחר הינה גם נוטריונית ולכן יכולה להעניק שירות מלא ומקיף הכולל את עריכת הסכם הממון ומתן חתימה נוטריונית. קיימת חשיבות רבה לבחירת עורך דין הסכם ממון, אשר תחום התמחותו הינו דיני משפחה והעיסוק בהסכמי ממון אינו עיסוק צדדי אלא נובע מידע משמעותי שנצבר עם השנים.

סוגים של הסכמי ממון 

קיימות מספר אופציות לעריכת הסכמי ממון וכולן מותאמות באופן ספציפי לכל לקוח סוג אחד הינו הפרדה רכושית מלאה, סוג אחר הינו הפרדה רכושית עד החתונה ולאחר החתונה שיתוף רכושי והסוג האחרון הינו שיתוף מלא למעט רכוש שבן זוג אחד הביא עמו מלפני החתומה. אחד הדברים שקיימת חשיבות לגביהם וצריך ליידע את עורך הדין שעורך הסכמי ממון היא ההבנה שהסכם ממון אינו רלבנטי למצבים לאחר המוות ואם רוצים לקבוע ביחס לאחר המוות הוראות יש לערוך לצורך כך צוואה מסודרת וכיום קיימת גם האפשרות של ייפוי כוח מתמשך אשר מהווה מתן מענה לתכנון הגיל השלישי. ההמלצה שלי היא תמיד לערוך הסכמי ממון הרבה לפני החתומה וכך האישור הוא פשוט ביותר אין צורך לגשת לבית משפט לענייני משפחה וניתן בהחלט להסתפק בחתימת נוטריון. בנוסף עריכת הסכם ממון לפני החתונה מעניקה שקט נפשי לכל הצדדים וכולם מקבלים ודאות משפטית מסודרת ויכולים להתפנות לחיות את שארית חייהם יחד.

עורכי דין המתמחים בהסכמי ממון יכולים לספר סיפורים רבים על אירועים שונים שהתרחשו כאשר בני זוג לא ערכו הסכמי ממון ונפלו אחר כך לשרשרת של משפטים בלתי פוסקת ולתביעות הדדיות שניתן היה בפירוש למנוע אותם באמצעות עריכת הסכם ממון מסודר.

לחזרה לחלק ספציפי במאמר
תמונה של עורכת דין ונוטריון רחל (רייצ'ל) שחר

עורכת דין ונוטריון רחל (רייצ'ל) שחר

עו"ד למשפחה לירושה צוואות ולענייני גירושין, עומדת בראש משרד עו"ד שחר הנחשב לאחד ממשרדי הבוטיק בצמרת משרדי עורכי הדין בישראל. המשרד שנוסד על ידה צמח והתפתח וכיום מעניק מגוון שירותים ובהם:
דיני משפחה וירושות, פשיטת רגל , הוצאה לפועל , איחוד תיקים, מחיקת חובות ועיכוב יציאה מהארץ.
המשרד משתף פעולה עם צוות יועצים חיצוניים בתחום הכלכלה והאקטואריה על מנת להעניק שירות של מעטפת מלאה.עו"ד רחל שחר, הנחשבת לאוטוריטה בתחום דיני משפחה וירושה ניהלה מאז הסמכתה מאות תיקים סבוכים בתחום דיני המשפחה והירושה תוך ניסיון ראשון במעלה להביא את הצדדים לפתרונות ללא הגעה לכתלי בית המשפט.

שגרירות גרמניה בתל אביב דף מידע מוגש על ידי עורכת דין ונוטריונית רחל שחר
השאירו פרטים לייעוץ ראשוני ללא התחייבות

זמינים 7 ימים בשבוע!

עוד מאמרים מקצועיים בנושא הסכם ממון 2024 | מדריך כל על כל זכות בהסכם ממון